Vydáváme řepský občasník – nepravidelný zpravodaj z Řep

Řepský občasník

1. vydání (květen 2021)

Úvodem

Vítejte u prvního vydání Řepského občasníku – e-mailového zpravodaje, ve kterém vás chceme čtivou formou informovat o dění na radnici i o naší práci pro městskou část. Více se o nás dozvíte v posledním článku.

Jednobarevná vláda ODS

V dubnu vypovědělo hnutí PLUS a lidovci koaliční smlouvu s ODS. Rozhodnutí předcházela rezignace místostarosty Jiřího Masopusta (PLUS) a radní Jaroslavy Šimonové (KDU-ČSL). Žádná ze zúčastněných stran během jednání zastupitelstva tuto situaci blíže nekomentovala a proto opoziční zastupitelé požádali o jejich vyjádření. Podívejte se, proč koalice skončila.

Správu majetku převzala po Masopustovi právnička Alena Kopejtková (ODS), místo radního pro sociální oblast zůstalo po Šimonové prázdné. Nová rada, tvořená pouze zástupci ODS, má 6 členů.

Pracujeme z opozice

Po svém odvolání v červnu 2020 chtěl Michal Štěpař (TOP 09) navázat spolupráci se svým nástupcem Jiřím Masopustem (PLUS) a pomoci mu dokončit rozpracované projekty. Ten však spolupráci odmítl a během necelého roku svého působení se jim dále nevěnoval, nebo je zcela ukončil.

Střídání ve vedení radnice proto přineslo příjemnou změnu, v rámci které se nám podařilo navázat pravidelnou spolupráci s novou místostarostkou pro majetek Alenou Kopejtkovou (ODS).

Jako první jsme obnovili přípravu revitalizace řepského hřbitova. Ten se po roce nečinnosti ocitl v situaci, kdy radnice nemá kam pohřbívat a zájemci o hrobová místa musí čekat. Vstřícnost paní Kopejtkové si ceníme a těšíme se na další spolupráci.

Mimořádné jednání zastupitelstva

U opoziční práce ještě na chvíli zůstaneme. Podpisem našeho zastupitele Michala Štěpaře (TOP 09) jsme se společně se zástupci ANO 2011, Starostové pro Prahu a KSČM připojili k podnětu předsedy kontrolního výboru Martina Benkoviče (ANO 2011) na svolání mimořádného jednání zastupitelstva. To proběhlo 12. května.

Radnice musí vrátit více jak 4 000 000 Kč, které od magistrátu získala na provoz Psychosomatického centra. Důvodem je neplnění smluvních podmínek. Přestože část problémů způsobil nájemce Psychosomatického centra, chtěli jsme se přesvědčit, že radnice při vyjednávání podmínek nepochybila a pro fungování a financování centra udělala maximum. Zajímalo nás také, jak bude vedení radnice postupovat, aby zajistilo kompenzaci škody, která jí odejmutím dotace vznikla.

Dále jsme se ptali na opakované změny ve vedení Sportovního centra a na ukončení pracovních poměrů s provozním i s technickým ředitelem. Jsme přesvědčeni, že za současné těžké situace, kdy je Sportovní centrum kvůli vládním nařízením zavřeno a zároveň čelí soudnímu sporu o kuchyňské vybavení, by mělo být zajištěno a podporováno stabilní vedení společnosti. Změny na klíčových vedoucích pozicích by se za této situace měly dít pouze ze závažných důvodů.

Podívejte se na záznam bodu vrácení dotace, otázky vedení Sportovního centra nebo celého jednání.

Komise rady

V průběhu roku rada zrušila téměř všechny své komise a stanovila nové. Došlo k trvalému zrušení komise veřejného prostoru pod vedením Michala Štěpaře (TOP 09). Komise byla jako jediná otevřená veřejnosti, čehož jste často využívali, například při projednávání kontejnerových stání či proměně okolí Slánské ulice.

Naše zástupce se podařilo prosadit do 6 nově ustavených komisí. Pracují v nich:

  • Michal Štěpař (TOP 09) – Komise pro kulturu a vzdělávání, Majetková a bytová komise a Redakční rada,
  • Lukáš Pokorný (nestraník) – Komise pro životní prostředí, dopravu a bezpečnost,
  • Michal Bureš (nestraník) – Komise pro strategické plánování a územní rozvoj,
  • Martin Jaroš (STAN) – Komise pro sport a volný čas.

O důležitých tématech z jednání jednotlivých komisí budeme průběžně informovat.

Znáte občasník?

Našli jste článek na internetu nebo vám jej poslal známý? Klikněte na následující tlačítko, přihlaste se k odběru občasníku a příští vydání už vám pošleme přímo.

Mám zájem o zasílání občasníku

Kdo jsme

Jsme parta lidí, kterým není jedno, co se kolem nich děje. V Řepích se nám líbí a jsme přesvědčeni, že mají potenciál být ještě lépe fungující a krásnější městskou částí. Děláme pro to ve svém volném čase maximum. Rádi si vyslechneme vaše názory, připomínky, podněty či stesky. Napište nám na michal.stepar@repskyobcasnik.cz.

Na tomto vydání se podíleli:

Michal Štěpař – zastupitel a architekt,
Lukáš Pokorný – předseda Komunitního spolku Řepy,
Martin Štěpař – analytik a programátor.

přehled všech vydání | 2. vydání »