Odvolání starostky, kauza Sportovního centra a další novinky

Řepský občasník

2. vydání (květen 2021)

Úvodem

Když jsme před 11 dny vydali první číslo občasníku, nenapadlo nás, jak rychle si okolnosti vyžádají druhé vydání. Slíbili jsme vám přinášet důležité informace a sliby se mají plnit. Pojďme na to.

Odvolání starostky Jitky Synkové a kauza Sportovního centra

Od pátečního mimořádného jednání zastupitelstva mají Řepy novou starostku. Po téměř 15 letech v čele radnice nahradila Jitku Synkovou (ODS) její stranická kolegyně a nedávno jmenovaná místostarostka pro majetek Alena Kopejtková (ODS).

Mnozí z vás jste bývalou starostku znali z akcí městské části nebo z fotek v časopise Řepská 17. Nutno zmínit, že reprezentativní roli zvládala dobře a neopomněla zpříjemnit životní jubileum či sportovní úspěch osobním blahopřáním.

Vedoucí úlohu městské části ovšem provázely skryté problémy, které se naplno projevily s projektem Sportovního centra. Nejen navýšení původní ceny o téměř 90 mil. Kč, otálení s vymáháním smluvní pokuty po stavební firmě Geosan v řádech desítek až stovek miliónů či soudní spor kvůli kuchyňskému vybavení vedly k odvolání Jitky Synkové její vlastní stranou:

Tohle vše nějakým způsobem kulminuje. Rok, kdy jsme se v těch základních věcech neposunuli ani o metr. Jsou to smluvní pokuty, které se podařilo prosadit až v momentu, kdy na radnici nastoupila Alena Kopejtková a kdy Jitka jela na dovolenou. Tehdy se teprve v Radě podařilo smluvní pokuty prohlasovat. Já sám dva roky volám a upozorňuju, že pokud byly vady v projektu – což se ukazuje, že ano – tak chci náhrady škody po projektantech. Reálně tady hrozí promlčení. Dva roky o to volám, Jitko. Tobě, osobně, ti o tom říkám dva roky. Neděje se vůbec nic. My jsme dlouho zachovávali loajalitu a snažili jsme se to vyřešit. Ale já prostě nevím, jak tyhlety věci posunout dál, když ty tam dál budeš.“ pronesl na jednání David Števík (ODS).

Naráží tak mimo jiné na chyby v projektu, které stály městskou část vícenáklady. A na nevymáhané smluvní pokuty za opožděné dokončení stavby, na které má radnice právo.

Došlo i na nejnovější vývoj kolem kuchyňského vybavení. Této spletité kauze budeme věnovat některý z budoucích občasníků. Stručně jen tolik, že minulý týden poslal soud radnici příkaz k úhradě téměř 8 000 000 Kč za vybavení a soudní výlohy. Radnice se rozhodnutí brání a tvrdí, že vybavení neobjednala. Pozici radnice podkopává skutečnost, že ještě v loňském roce Jitka Synková společně s místostarostou pro investice Jaroslavem Bírem (ODS) slibovali Geosanu, že vybavení zaplatí.

Už tohle je první znamení, že soud se nějakým způsobem přiklání v tuto chvíli na stranu Geosanu,“ komentuje náš zastupitel Michal Štěpař (TOP 09) a dodává: “Rada nikdy neschválila dodatek, který by obsahoval gastro. Ani nedoporučila zastupitelstvu, aby takový dodatek schválilo. Zastupitelstvo nikdy takový dodatek neschválilo. Z toho vyplývá, že evidentně někdo ve vedení radnice překročil absolutně své pravomoce a musel dát společnosti Geosan pokyn, aby tam to gastro umístila.

Kvůli sporu o vybavení není možné ve Sportovním centru používat kuchyň a na ní navázaný provoz hotelu. Centru tak vzniká finanční škoda, kterou mu kompenzuje městská část ze svého rozpočtu. Tyto prostředky pak chybí například na opravy chodníků, častější svoz odpadu či vylepšení veřejného prostoru.

Jsme přesvědčeni, že je třeba všechny okolnosti prošetřit a získat co nejvíc ze zbytečně vynaložených nákladů zpět. „Jak už jsem na posledním zastupitelstvu naznačil, myslím si, že tady městské části vznikla velká škoda. Myslím, že by opravdu Rada měla zvážit podání trestního oznámení na neznámého pachatele,“ uzavírá Michal Štěpař.

Poslechněte si jeho vystoupení i doplňující komentář během jednání zastupitelstva.

Zapojte se do tvorby celopražské pocitové mapy

Kde trávíte volný čas, kde se necítíte bezpečně, kde by to potřebovalo rekonstrukci?

Hlavní město se pustilo do zpracování celopražské pocitové mapy, díky které získá přehled o našich každodenních problémech a bude je moci lépe a cíleně řešit.

Zapojit se můžete od května do září. Výsledky budou předány jednotlivým městským částem.

Chci vyplnit pocitovou mapu

Oslavte s rodinou mezinárodní den dětí

V tomto týdnu můžete vzít své ratolesti na akce ke dni dětí. První pořádá Sportovní centrum a navštívit ji můžete už zítra, v úterý 1. června, od 15 hodin. Těšit se můžete na kouzelnické vystoupení, písničky a soutěže. Více informací najdete na sociální síti Facebook.

V sobotu vás pak čeká Dětské putování v Řepích, které pořádá Společnost pro obnovu řepských tradic. Na různých místech budou děti plněním úkolů získávat herní penízky, za které si na konci nakoupí hračky na stánku u Lidové cestovní agentury.

Začít můžete kdykoliv mezi 14 – 16 hodinou před Domovem sv. Karla Boromejského. Čas na dokončení máte do 18 hodin. Podrobnosti najdete na Facebookové stránce spolku.

Znáte občasník?

Našli jste článek na internetu nebo vám jej poslal známý? Klikněte na následující tlačítko, přihlaste se k odběru občasníku a příští vydání už vám pošleme přímo.

Mám zájem o zasílání občasníku

Kdo jsme

Jsme parta lidí, kterým není jedno, co se kolem nich děje. V Řepích se nám líbí a jsme přesvědčeni, že mají potenciál být ještě lépe fungující a krásnější městskou částí. Děláme pro to ve svém volném čase maximum. Rádi si vyslechneme vaše názory, připomínky, podněty či stesky. Napište nám na michal.stepar@repskyobcasnik.cz.

Na tomto vydání se podíleli:

Martin Štěpař – analytik a programátor,
Lukáš Pokorný – předseda Komunitního spolku Řepy,
Michal Štěpař – zastupitel a architekt.

« 1. vydání | přehled všech vydání | 3. vydání »