Metropolitní plán a měření nočního hluku z letadel

Řepský občasník

10. vydání (červen 2022)

Milí sousedé,

je tu předletní vydání nepravidelného zpravodaje od sousedů pro sousedy. Dočtete se v něm o našem zapojení do připomínkového řízení k Metropolitnímu plánu i o prověření, zda letiště dodržuje v nočních hodinách hlukové limity. V neposlední řadě se dozvíte, že jsme se rozhodli sestavit kandidátku a jít do podzimních voleb.

Od březnového vydání vychází Občasník také ve zkrácené tištěné podobě. Pokud jste jej do schránky nedostali a měli byste o něj zájem, ozvěte se nám na e-mail a příště ho doručíme i vám.

Michal Štěpař a přátelé

Metropolitní plán: Hájíme budoucnost Řep

Koncem dubna byl veřejnosti představen upravený návrh Metropolitního plánu. Přestože je z velké části dobře navržený, na některé záměry je třeba reagovat.

Metropolitní plán je důležitý dokument, který ovlivní podobu Prahy na další desítky let. Určí, kde a jak stavět, aby se Praha dále nerozrůstala do okolní krajiny, nastaví maximální výšku staveb a stanoví charakter pražských lokalit i veřejných prostranství.

Dále řeší přeměnu starých průmyslových areálů na nové městské čtvrti a umožní vznik desítek nových parků. Nyní je ve fázi připomínkového řízení, kdy se k němu mohou vyjadřovat městské části i samotní občané.

Zcela nemyslitelná je pro nás mimoúrovňová křižovatka Břevnovské radiály se Slánskou. Představte si křižovatku tunelu Blanka u koupaliště Petynka postavenou na louce před radnicí. Nejenom že bychom přišli o místo rozličných venkovních aktivit, ale zároveň by došlo k výraznému navýšení automobilové dopravy v Řepích a společně s ní i ke zvýšení hluku a prašnosti.

Nežádoucí dopad na Řepy by měla také nová bytová čtvrť na Zličíně v místě průmyslového areálu za rybníkem Hliník. Nejsme obecně proti výstavbě, ale kdo chce stavět, musí respektovat své okolí. Počet pater v plánovaných domech vzrostl z 3 až 4 na 12. Téměř 2 000 nových bytů znamená několikanásobný nárůst obyvatel, které okolí není schopno pojmout.

Problémem je nedostatek školek, škol či obchodů i zhoršení automobilové dopravy. Uvažované prodloužení tramvajové trati z Řep na Zličín by zároveň znamenalo přeplněnost vozů, které jsou již dnes v ranní a odpolední špičce na hraně kapacity.
Zapojíme se proto s našimi podněty do připomínkového řízení. Pokud bychom nenašli podporu u radnice na červnovém jednání zastupitelstva, obrátíme se na hlavní město jako jednotliví občané.

Pokud máte další podněty k navrhovanému Metropolitnímu plánu nebo byste se chtěli v případě možnosti k námitkám připojit, ozvěte se nám na e-mail michal.stepar@repskyobcasnik.cz

Doplnění: Než jsme stihli vydat e-mailovou verzi, zastupitelstvo proběhlo. Námitku proti křižovatce předložilo vedení radnice, námitku proti nadměrné zástavbě doplnil náš zastupitel Michal Štěpař. Obě námitky zastupitelstvo schválilo plným počtem přítomných hlasů a magistrát se jimi bude muset zabývat.

Letadla bereme, ale v noci chceme spát

Letadla takřka na dosah ruky i zvýšený hluk. Takové je přirozeně bydlení v blízkosti letiště. Pokud je hluk držen ve stanovených limitech, není třeba se jím více zabývat. Problém nastává, pokud dochází k jejich překračování.

Mnoho sousedů trápí v poslední době zvýšený noční hluk. Protože radnice místo řešení uspořádala fotosoutěž letadel, rozhodli jsme se dodržování limitů prověřit sami. V současnosti tak u jednoho z našich kamarádů probíhá ve spolupráci s hygienickou stanicí oficiální měření hluku.

Pokud se podezření potvrdí, budeme mít v ruce podklad, který nám umožní účinněji vstupovat do jednání s letištěm a zajistit dodržování pravidel pro noční provoz tak, abychom mohli v noci lépe spát.

O výsledku měření vás budeme informovat.

Vy nám píšete, radnice to čte

Přišel nám dopis od čtenářky. Přesněji řečeno: byl adresován zastupiteli Michalu Štěpařovi a byl čtenářkou donesen na úřad. Dopis nemá nožičky a nemůže přijít sám. Kdyby mohl, nejspíš by se k nám dostal v pořádku a tento článek by nemusel vzniknout.

Z pohledu zákona je dopis chráněná věc. Až na přesně dané výjimky si ho nikdo kromě pisatele a adresáta nemá právo číst. Za porušení hrozí vysoké tresty včetně vězení.

Proto nás překvapilo, že si dopis přečetla paní starostka. A že ho dala přečíst ostatním místostarostům. Chápeme, že radnice bedlivě sleduje naše kroky, ostatně my bedlivě sledujeme kroky radnice. Nikdy bychom si při tom ale nedovolili porušit zákon.

Dali jsme radnici možnost vše vysvětlit. Ani po několika týdnech jsme ale neobdrželi žádnou odpověď. Proto jsme danou věc předali odpovědným institucím k prošetření.

Snad se díky tomu radnice naučí, že se cizí dopisy nečtou.

Jdeme do voleb

Jsme lidé, kterým není jedno, co se kolem nich děje.

V Řepích se nám líbí a děláme maximum pro to, aby byly ještě lépe fungující a krásnější městskou částí. Naše možnosti ale mají své hranice.

Proto jsme se rozhodli sestavit kandidátku a jít do podzimních voleb. Jsme vaši sousedé a jsme připraveni aktivně se podílet na správě naší městské části. Více informací najdete na našem webu www.repstisousede.cz a na naší Facebookové stránce.

Přijďte na setkání vlastníků bytových domů

Příští středu pořádáme další setkání s vlastníky bytových domů a jednotek. I tentokrát se budeme věnovat tématu energetiky a sice tepelným čerpadlům.

O praktické zkušenosti se s vámi podělí místopředseda výboru Společenství vlastníků Laudova 1013 a 1014 pan Ing. Otto Borůvka. Dozvíte se, jakým způsobem vybírali dodavatelskou firmu, jaké řešení a z jakých důvodů zvolili, jak složité bylo ukončit spolupráci s teplárnou, jak spolehlivě celé řešení v uplynulých 6 letech pracovalo či jak si tato investice vedla ekonomicky.

Spolu s ním bude přítomen zástupce jejich dodavatele, firmy AC Heating, který doplní informace o současné situaci na trhu a o možnostech dnešních technologií. Oba pánové budou samozřejmě připraveni odpovídat na vaše dotazy.

Setkání proběhne ve středu 29. června od 18 hodin v Kulturním centru Průhon. Akce je pro účastníky zdarma. Těšit se můžete i na drobné občerstvení. Pozvánka je určena předsedům i členům SVJ a BD.

Účast prosím potvrďte e-mailem na svj@repskyobcasnik.cz nebo telefonicky na čísle +420 739 359 384 do 27. června. Uveďte prosím, pro kolik osob rezervaci žádáte. Na uvedené kontakty se obracejte i s případnými dotazy.

Těšíme se na vás!

Znáte občasník?

Našli jste článek na internetu nebo vám jej poslal známý? Klikněte na následující tlačítko, přihlaste se k odběru občasníku a příští vydání už vám pošleme přímo.

Mám zájem o zasílání občasníku

Zaujalo vás některé z témat? Máte k němu co říci? Rádi si vyslechneme vaše názory, připomínky, podněty či stesky. Napište nám na michal.stepar@repskyobcasnik.cz.

Na vydávání Řepského občasníku se podílejí:

Michal Štěpař – zastupitel a architekt,
Lukáš Pokorný – předseda Komunitního spolku Řepy,
Mahulena Vodárková – personalistka a právnička,
Jiří Krejzar – zahradník a arborista,
Martin Štěpař – analytik a programátor,
Kateřina Hradičková – členka Spolku občanů horní Řepy,
Martin Jaroš – lektor v Domě dětí a mládeže,
Ladislav Martinů – člen Spolku občanů horní Řepy
Jarmila Pokorná – členka Komunitního spolku Řepy,
Dan Karol – student mezinárodních vztahů.

« 9. vydání | přehled všech vydání | 11. vydání »