Setkání zástupců bytových domů a uklízení Řepska

Řepský občasník

9. vydání (květen 2022)

Milí sousedé,

je tu další vydání nepravidelného zpravodaje od sousedů pro sousedy. Dočtete se v něm o našem zapojení do úklidu Řep i jak jsme pořádali setkání zástupců bytových domů. Zároveň si nenechte ujít červnové akce, nejen na řepské komunitní zahradě.

Květnové vydání vyšlo také ve zkrácené, tištěné podobě. Pokud jste jej do schránky nedostali a měli byste o něj zájem, ozvěte se nám na e-mail a příště ho doručíme i vám.

Michal Štěpař a přátelé

Setkali jsme se s vlastníky bytových domů

V Řepích je hodně bytových domů a jejich vlastníci řeší často stejné problémy. Začali jsme proto pořádat pravidelná setkání SVJ, na kterých je mohou řešit společně a vzájemně si předávat zkušenosti.

Pro první setkání jsme vzhledem k rostoucím cenám energií zvolili téma fotovoltaických panelů. Pozvali jsme odborníka, který představil dostupná řešení, jejich výhody a nevýhody v praxi a ochotně zodpovídal četné dotazy.

Diskuze se přirozeně stočila i k přístupu radnice k některým problémům v Řepích. Z řad účastníků zaznívaly stížnosti na špatnou či žádnou komunikaci radnice včetně odmítnutí osobní schůzky.

Mnoho účastníků se ptalo na uzamykatelná kontejnerová stání. Smetí, které jim do popelnic jezdí vyhazovat cizí lidé, tvoří až polovinu veškerého odpadu. Za jeho svoz musí zbytečně platit. Současné vedení radnice s nimi problém neřeší, přestože má 2 roky hotový podrobný výrobní návod.

I bez pomoci radnice se ale dá spousta věcí zařídit a podobná setkání tak mají smysl.

Přijďte za kulturou na komunitní zahradu

Následující pozvánku jste si měli přečíst v radničním časopise Řepská 17. Bez vědomí redakční rady a redaktorek jej spolu s dalšími články vyřadil PR manažer radnice Jiří Holub.

Pan Holub neprošel výběrovým řízením a na radnici jej doporučili politici z ODS. V době vydání tohoto čísla Občasníku není pan Holub uveden mezi členy redakce ani v seznamu zaměstnanců na webu městské části.

Je otázka, zda je stále v Řepské 17 zajištěna zákonem požadovaná vyváženost a jaký smysl má redakční rada, když je obcházena.

Již minulý rok jsme na naší Komunitní zahradě Řepy zahájili úspěšnou akci Kulturní léto, ve které budeme pokračovat i letos. Rádi bychom Vás pozvali již v červnu na dvě akce.

Ta první je především pro naše nejmenší. Na zahradě přivítáme v sobotu 4. června od 15 hodin loutkové Divadlo Bořivoj s představením Dva kašpaři.

Druhá akce s názvem Bubnování na zahradě je určena jak pro malé, tak pro velké návštěvníky. Na zahradě se v pátek 24. června od 17 hodin představí mistr v bubnování Petr Šušor, který své umění předá všem přítomným. Přijďte si zabubnovat na naši zahradu pod širým nebem. Na akci není potřeba předchozí zkušenosti s bubnováním. Přijďte si užít radost z hudby a rozproudit energii v těle. Kapacita je omezena počtem bubínků, rezervujte si své místo e-mailem na j.pokorna1607@seznam.cz (můžete psát také dotazy).

Po divadle i bubnování budeme rádi, když s námi zůstanete na večerní táborák. Buřty, pečivo a pití bude v omezeném počtu ke koupi na místě. S sebou deku na sezení a dobrou náladu.

V případě nepříznivého počasí se termíny akcí mohou změnit.

Za Komunitní zahradu Řepy
Jarmila Pokorná

Dětské putování k mezinárodnímu dni dětí

I letos se mohou malí řepáci těšit na rozličné úkoly, za jejichž úspěšné splnění je čeká hračka dle vlastního výběru. Pod taktovkou Společnosti pro obnovu Řepských tradic se spojily místní spolky a organizace a připravily venkovní hru k mezinárodnímu dni dětí.

Akce proběhne v neděli 5. června. Podrobnosti najdete v následujícím letáčku:

Uklízeli jsme Řepsko

Začátkem dubna jsme se připojili k akci Ukliďme Řepsko, kterou již pátým rokem pořádali sousedé z komunitní zahrady. Přes pochmurné počasí a vlezlou zimu se sešlo na třicet dobrovolníků. Nejprve jsme se společnými silami pustili do úklidu okolí řepského potoka. Přestože byl v poměrně čistém stavu, několik pytlů rozličného harampádí jsme naplnili.

Ale nezůstalo jen u potoka! Pro nejodvážnější si Lukáš připravil úklid skládky na místě bývalého drážního domku před Hliníkem. Jak to dopadlo? Podívejte se sami.

Po dvou hodinách práce jsme měli hotovo a ten pocit byl k nezaplacení. Zároveň se nám podařilo vyčistit prostor, který doslova volá o volnočasové využití. Rekreační zóna Hliník? … o tom někdy příště.

Děkujeme všem zúčastněným, komunitnímu spolku za uspořádání, úředníkům z odboru životního prostředí a dopravy za odvoz nasbíraného odpadu a těšíme se na další ročník.

Znáte občasník?

Našli jste článek na internetu nebo vám jej poslal známý? Klikněte na následující tlačítko, přihlaste se k odběru občasníku a příští vydání už vám pošleme přímo.

Mám zájem o zasílání občasníku

Kdo jsme

Jsme parta lidí, kterým není jedno, co se kolem nich děje. V Řepích se nám líbí a jsme přesvědčeni, že mají potenciál být ještě lépe fungující a krásnější městskou částí. Děláme pro to ve svém volném čase maximum. Rádi si vyslechneme vaše názory, připomínky, podněty či stesky. Napište nám na michal.stepar@repskyobcasnik.cz.

Na vydávání Řepského občasníku se podílejí:

Michal Štěpař – zastupitel a architekt,
Lukáš Pokorný – předseda Komunitního spolku Řepy,
Mahulena Vodárková – HR specialista a právnička,
Martin Štěpař – analytik a programátor,
Jiří Krejzar – zahradník a arborista,
Kateřina Hradičková – členka Spolku občanů horní Řepy,
Martin Jaroš – lektor v Domě dětí a mládeže,
Ladislav Martinů – člen Spolku občanů horní Řepy
Jarmila Pokorná – členka Komunitního spolku Řepy,
Dan Karol – student.

« 8. vydání | přehled všech vydání | 10. vydání »