Dům dětí a mládeže, kinobus a agresivní psi

Řepský občasník

11. vydání (srpen 2022)

Milí sousedé,

v letním čísle nepravidelného sousedského zpravodaje vám představíme Dům dětí a mládeže na Bílé Hoře, který nabízí velkou škálu volnočasových aktivit nejen pro děti. Seznámíme vás s výsledky ankety, která se zaměřila na kinobusu a zda by jej chtěli mít Řepáci zpátky v Řepích. Na závěr vám přineseme reportáž z druhého setkáním se zástupci bytových domů.

Od březnového vydání vychází Občasník také ve zkrácené tištěné podobě. Pokud jste jej do schránky nedostali a měli byste o něj zájem, ozvěte se nám na e-mail a příště ho doručíme i vám.

Michal Štěpař a přátelé

Dům dětí a mládeže nejen pro nejmladší

Začátkem léta jsme se vypravili za Martinem Vejvodou, ředitelem Domu dětí a mládeže Praha 6 na Bílé Hoře. S DDM, jak se mu zkráceně říká, jsme letos na jaře uspořádali první řepský Masopustní průvod, a tak nás zajímalo, jaké další aktivity řepským občanům nabízejí.

Nejvíce nás zaujala nabídka technických aktivit, pro které mají špičkové vybavení. Díky němu se věnují tvorbě počítačových her, pořádají soutěže vlastnoručně postavených robotů, pracují s virtuální a rozšířenou realitou nebo využívají 3D tisk - hned bychom se vrátili do klučičích let. Samozřejmostí je výuka základů s počítačem, přičemž samostatný kurz pořádají i pro zájemce starší 50 let.

Ze sportovních kroužků stojí za zmínku holčičí florbal a orientační běh, který dnes čítá kolem 150 běžců a každý týden slibuje jinou trasu.

Na své si přijdou i fanoušci kinematografie. V Domě dětí a mládeže totiž pořádají filmový festival Pražský filmový kufr pro mladé tvůrce. Účastníci filmových kroužků si na něm mohou poměřit své schopnosti se svými vrstevníky v konkurenci více jak 150 filmů z celé České republiky a odnést si cenné rady porotců. Jedním z nich je uznávaný režisér Karel Smyczek.

Přes prázdniny jsou kroužky utlumeny a místo nich pořádají letní tábory, přibližně 50 příměstských a 4 klasické. Na Vypichu můžete každý čtvrtek od května do září navštívit letní kino či kdykoliv využít některé ze sportovišť.

Dům dětí a mládeže najdete v ulici U Boroviček. Týdně v něm proběhne 200-250 kroužků a navštíví ho kolem 2000 lidí. V současnosti připravují záměr na novou multifunkční sportovní halu s hřištěm na střeše, venkovní třídy a letní scénu pro divadelní a hudební představení na (ne)konečná Vypich.

Více informací najdete na webu ddmp6.cz, nekonecnavypich.cz a facebook.com/ddmp6.

P.S. A také shání nové lektory.

Vrátí se do Řep kinobus?

Pro jednoho příjemné zpestření léta, pro jiného noční hluk. To je kinobus, letní pojízdné kino, které na několik večerů zastaví v různých městských částech. V Řepích letos nebude kvůli nezájmu radnice a protože nám to přišlo škoda, uspořádali jsme mezi Řepáky internetovou anketu s dotazem, jestli by chtěli kinobus zpátky. Z více jak 200 odpovědí bylo 98 % pro, a tak si moc přejeme, aby radnice svůj postoj v příštím roce přehodnotila.

Jak na agresivní psy

V Řepích máme spoustu čtyřnohých sousedů, kteří svým páníčkům dělají radost. Bohužel se najdou i bezohlední majitelé, kteří se o psa nestarají a zanedbanou výchovou v něm rozvíjí agresi. Opakovaně dochází k napadání jiných pejsků, kteří končí s vážným poraněním na operačním stole.

„Podle veterinární správy může o odebrání agresivního psa, který opakovaně napadá jiné pejsky, rozhodnout úřad městské části. Občané by tak kromě policie měli kontaktovat i radnici.“ říká náš kamarád Martin Jaroš, který byl svědkem jednoho z napadení a obrátil se proto s dotazem o pomoc na Státní veterinární správu. Od loňského roku eviduje policie 3 napadení, kterými může úřad své rozhodnutí podložit. Pokud se s podobnou situací setkáte, nebojte se na radnici obrátit.

Pokračujeme v setkáních s vlastníky bytových domů

V květnovém vydání jsme psali o našem setkání se zástupci bytových domů. Protože rostoucí ceny energií nechají klidným málokoho, další setkání na sebe nenechalo dlouho čekat a v červnu se o osobní zkušenosti s šestiletým provozem tepelných čerpadel přišel podělit pan inženýr Borůvka, místopředseda domu v Laudově ulici.

Pan Borůvka byl velmi otevřený a ochotně se podělil o konkrétní čísla i částky. Obecné informace následně doplnil zástupce dodavatele. Zájem účastníků nás příjemně překvapil, a i po dvou hodinách, kdy skončila oficiální část programu, pokračovali diskusí
v odlehčeném duchu nad občerstvením. 

Akci pro zástupce SVJ pořádáme pravidelně. Jejím cílem je vzájemné předávání zkušeností a pomoc s problémy, které bývají u bytových domů obdobné. Pokud byste se rádi zúčastnili a nechodí vám pozvánky, ozvěte se na michal.stepar@repskyobcasnik.cz.

Další setkání plánujeme na podzim.

Znáte občasník?

Našli jste článek na internetu nebo vám jej poslal známý? Klikněte na následující tlačítko, přihlaste se k odběru občasníku a příští vydání už vám pošleme přímo.

Mám zájem o zasílání občasníku

Zaujalo vás některé z témat? Máte k němu co říci? Rádi si vyslechneme vaše názory, připomínky, podněty či stesky. Napište nám na michal.stepar@repskyobcasnik.cz.

Na vydávání Řepského občasníku se podílejí:

Michal Štěpař – zastupitel a architekt,
Lukáš Pokorný – předseda Komunitního spolku Řepy,
Mahulena Vodárková – personalistka a právnička,
Jiří Krejzar – zahradník a arborista,
Martin Štěpař – analytik a programátor,
Kateřina Hradičková – členka výboru Spolku občanů horní Řepy,
Martin Jaroš – lektor v Domě dětí a mládeže,
Ladislav Martinů – člen výboru Spolku občanů horní Řepy
Jarmila Pokorná – členka Komunitního spolku Řepy,
Dan Karol – student mezinárodních vztahů.

« 10. vydání | přehled všech vydání | 12. vydání »