Sousedské akce, trápení s radnicí a inspirace pro Řepy

Řepský občasník

12. vydání (září 2022)

Milí sousedé,

v zářijovém čísle se dozvíte, kam se posunula situace s dopravou v horních Řepích. Pozveme vás na tři sousedské akce, na kterých se můžeme osobně potkat a popovídat si o Řepích. Zaměřili jsme se i na to, jak přistupuje vedení radnice k palčivým tématům kolem nepořádku a odpadu. A na závěr vám ukážeme, jak se mohou proměnit některá zanedbaná místa.

Od březnového vydání vychází Občasník také ve zkrácené tištěné podobě. Pokud jste jej do schránky nedostali a měli byste o něj zájem, ozvěte se nám na e-mail a příště ho doručíme i vám.

Michal Štěpař a přátelé

Bezpečnost v horních Řepích

Koncem loňského roku jsme psali o léta přetrvávající nebezpečné dopravní situaci v horních Řepích. Po odmítavém přístupu radnice se občané rozhodli hledat řešení na vlastní náklady sami s pomocí dopravního odborníka, kterého jim doporučil architekt a náš řepský zastupitel Michal Štěpař.

Po jarním zhodnocení situace v terénu oslovený projektant potvrdil, že jde o nadměrný tranzitní provoz, který je v těchto místech nežádoucí. Následovalo několik schůzek se zástupci Spolku občanů Horní Řepy a v létě byly na stole 4 varianty řešení. Všechny umožňují bezproblémový průjezd autobusů i rezidentů, což byla zásadní podmínka místních obyvatel. Zároveň ale účinně různými způsoby likvidují tranzitní dopravu.

Ještě před tím se část obyvatel obrátila na magistrát hlavního města. V dopise adresovaném náměstkovi pro dopravu Adamu Scheinherrovi popsali dosavadní průběh a výsledky spolupráce s městskou částí, která z jednání nepořizovala zápisy, o dříve předkládaných návrzích odmítala veřejně diskutovat, a naopak se je neustále snažila nahradit vlastními neúčinnými řešeními. Magistrát občany podpořil a chtěl s naší radnicí problematiku řešit. Dle informací ale jednání selhala kvůli arogantnímu přístupu vedení radnice.

Představení a projednání aktuálních variant s veřejností plánuje spolek po podzimních volbách. Ačkoliv radnice pod vedením ODS několik let problém neřešila, naopak v minulosti podpořila petici proti jakýmkoli dopravním změnám, projevila nyní starostka městské části o projekt zájem. Rádi bychom, aby zájem přetrval i po volbách a všichni členové zastupitelstva chtěli nebezpečnou dopravní situaci vyřešit.

Opravdu radnici zajímají palčivá témata Řepáků?

Všimli jste si? Kontejnerová stání, sběrný dvůr či setkání s řepskými SVJ – krátce před volbami radnice ochotně přebírá každé zajímavé téma, které se objeví ve veřejném prostoru. Pro občany by to byla dobrá zpráva – ať už s tím přišel kdokoli, hlavně že se věci pohnou kupředu. Jenže…

Sběrný dvůr, o který Řepy usilují od roku 2010, není. Není ani dohoda s Prahou 6 o využívání jejich, pro nás Řepáky v současnosti nejbližšího dvora v Drnovské ulici, nebo společný dvůr se Zličínem. Po 12 letech slyšíme od vedení radnice pouze výmluvy, že rychleji to nejde a musíme si počkat další roky.

A kontejnerová stání? Jejich rekonstrukci řešila radnice již v roce 2012. Tato snaha však skončila pouze u několika málo nových a na svou dobu poměrně drahých, volně přístupných betonových stání. Většina jich zůstala v původním, dlouhodobě nevyhovujícím stavu. Standardem jsou dnes stání zastřešená a uzamykatelná, proto si radnice před více než dvěma lety nechala zpracovat nový návrh (včetně výrobní dokumentace). K jeho nacenění ale nepřistoupila a hotové řešení skončilo „v šuplíku“.

Nyní, když začalo téma kontejnerových stání mezi lidmi opět rezonovat, svolalo narychlo vedení radnice schůzku se zástupci SVJ a přišlo s dalším novým návrhem.

Můžeme se ale spolehnout, že radnice pod vedením ODS posune tuto problematiku dál, když to za posledních deset let ani vzdáleně nedokázala? Jak máme věřit, že se na tom během dalších čtyř let něco výrazně změní? Přitom víme, že řešení existují a dají se zvládnout lépe a rychleji.

Inspirace pro Řepy

Jak se mohou změnit plácky před základními školami, jak mohou vypadat parky nebo jak se dá využít stará sídlištní kotelna?

Natočili jsme pro vás sérii inspirativních videí z jiných městských částí, kde se povedlo proměnit veřejný prostor k nepoznání. Rádi bychom, aby se v budoucnu podobně proměnila i některá zanedbaná místa u nás.

Pusťte si naše videa na YouTube kanále Řepští sousedé a pokud máte tip na další inspiraci, napište nám.

Znáte občasník?

Našli jste článek na internetu nebo vám jej poslal známý? Klikněte na následující tlačítko, přihlaste se k odběru občasníku a příští vydání už vám pošleme přímo.

Mám zájem o zasílání občasníku

Zaujalo vás některé z témat? Máte k němu co říci? Rádi si vyslechneme vaše názory, připomínky, podněty či stesky. Napište nám na michal.stepar@repskyobcasnik.cz.

Na vydávání Řepského občasníku se podílejí:

Michal Štěpař – zastupitel a architekt,
Lukáš Pokorný – předseda Komunitního spolku Řepy,
Mahulena Vodárková – personalistka a právnička,
Jiří Krejzar – zahradník a arborista,
Martin Štěpař – analytik a programátor,
Kateřina Hradičková – členka výboru Spolku občanů horní Řepy,
Martin Jaroš – lektor v Domě dětí a mládeže,
Ladislav Martinů – člen výboru Spolku občanů horní Řepy
Jarmila Pokorná – členka Komunitního spolku Řepy,
Dan Karol – student mezinárodních vztahů.

« 11. vydání | přehled všech vydání | 13. vydání »