Děkujeme za podporu, pracujeme dál!

Řepský občasník

13. vydání (prosince 2022)

Milí sousedé,

držíte v rukou Řepský občasník – nepravidelný zpravodaj vydávaný sousedy pro sousedy. V prosincovém vydání bychom vám chtěli především poděkovat za neskutečnou podporu, kterou nám dáváte.

Dále vás seznámíme s naší prací na tom, aby se v budoucnu mohly vrátit trhy pod Slánskou, a v neposlední řadě vám zprostředkujeme poděkování od rodiny Ashrafových za pomoc, kterou jste jim po požáru bytu poskytli.

Sousedé, přejeme vám krásné svátky a šťastné vykročení do nového roku.

Děkujeme za vaši podporu

Volby jsou za námi a my vám děkujeme za obrovskou podporu. Děkujeme, že jste šli k volbám a dali najevo, že Řepy potřebují změnu. Děkujeme každému, kdo se přišel podívat na některou z našich akcí a zastavil se s námi na slovíčko, i když měl třeba odlišný názor. Děkujeme všem, kteří nás podporují a kteří nám pomáhají. A zvláště pak děkujeme našim rodinám, díky jejichž trpělivosti můžeme náš volný čas věnovat práci pro Řepy. Děkujeme!

Ačkoli jsme vyhráli, bylo zřejmé, že dosáhnout změny na radnici nebude snadné. Naše zastupitelstvo má 23 zastupitelů a vládnou ti, kteří domluví většinu, tedy alespoň 12 zastupitelů. ODS, která dosud v Řepích vládla, sice ztratila téměř polovinu, ale při počtu Řepští sousedé 7, ODS 6 a ANO 6 se mnoho možností nenabízelo.

Výsledkem byla domluva mezi ODS, ANO a Bořkem Černovským. První dvě strany tak navázaly na nepsanou spolupráci z předchozího volebního období. Tehdy byla vládnoucí ODS v menšině a potřebnou většinu jí zajišťovalo hnutí ANO, které na oplátku získalo placeného předsedu kontrolního výboru a spolu s předsedou finančního výboru možnost účastnit se uzavřených jednání rady.

Nutno říci, že ono lidově řečené „obcházení vítěze“ není neobvyklé. Náš volební systém je postavený tak, že vítěz automaticky vládnout nemusí, a mnohé obce, kraje či vlády jsou toho důkazem. Nás i tak čeká spousta práce. Chceme pokračovat v našich akcích a kde to bude možné, tak i z opozičních řad plnit náš volební program.

Abychom mohli růst a naše slovo mělo při jednání s institucemi větší váhu, založili jsme spolek Řepští sousedé. V rámci zastupitelstva jsme získali místo předsedkyně kontrolního výboru a jako zastupitelé máme snazší možnost seznámit se s některými dokumenty.

V neposlední řadě také platí, že v sedmi budeme na zastupitelstvu slyšet o něco lépe.

Trhy pod Slánskou

Okolí zastávky Slánská je pomyslné centrum celých Řep. Díky dopravnímu uzlu, obchodům a službám je nepochybně nejrušnějším místem naší městské části. Proměnit ho na příjemné místo společenských akcí a setkání se proto přímo nabízí. Že to jde i bez velkých investic jsme si vyzkoušeli v září na akci Posezení pod Slánskou. První vlaštovkou by mohly být farmářské a jiné trhy.

Nejde přitom o novou myšlenku. Trhy velikonoční, vánoční i farmářské bylo možné pod mostem pořádat dlouhá léta – byť se tak často nedělo – a to až do roku 2018, kdy radnice navrhla vyjmout prostor z tržního řádu s odůvodněním, že je kvůli rušné silnici hygienicky nevhodný, a že je potřeba upřednostnit parkování.

Jsme přesvědčeni, že příležitostné trhy parkování neohrozí a jestliže je možné pořádat trhy na Václavském náměstí jen několik metrů od magistrály, mělo by to jít i pod Slánskou, na které je doprava výrazně nižší.

Požádali jsme proto o vrácení podmostí Slánské do tržního řádu. Tím je potřeba začít, protože trhy je možné pořádat pouze na místech, která jsou v tržním řádu uvedena.

Rodina Ashrafových děkuje dobrým sousedům

Vlna solidarity, která se zvedla po požáru bytu Ashrafových v Řepích, byla ohromující. Mnozí z vás nabídli rodině pomoc a pomohli jí tak překonat počáteční obtíže. Jak se jim žije dnes, dva měsíce po události?

Díky úřadu, který zajistil dočasné bydlení, nezůstali na ulici. I předměty běžné potřeby se podařilo rychle sehnat. Teď čekají na nájemní byt od pražského magistrátu, do kterého se mají brzy stěhovat.

Během rozhovoru paní vděčně vzpomíná na všechny, kteří jim pomohli. A vzkazuje za celou rodinu jejich velké poděkování. Přesto je čeká ještě mnoho vydání. Třeba na vybavení bytu nebo zdravotní pomůcky pro nemocnou dceru Sanyu, která trpí vrozenou vadou.

Chcete-li rodinu také podpořit, můžete jí zaslat vánoční nadílku na účet 255595763 / 0600.

Novoroční setkání s Řepskými sousedy

Zajímá vás, co mají Řepští sousedé v plánu na příští rok, nebo se nás chcete na cokoli zeptat?

Stavte se za námi na kus řeči ve čtvrtek 12. ledna. Od 19 hodin se na vás budeme těšit v restauraci Šenkovna na Blatinách. Rádi vás uvidíme.

Znáte občasník?

Našli jste článek na internetu nebo vám jej poslal známý? Klikněte na následující tlačítko, přihlaste se k odběru občasníku a příští vydání už vám pošleme přímo.

Mám zájem o zasílání občasníku

Zaujalo vás některé z témat? Máte k němu co říci? Rádi si vyslechneme vaše názory, připomínky, podněty či stesky. Napište nám na obcasnik@repstisousede.cz.

Řepský občasník vydává spolek Řepští sousedé. Na jeho přípravě se podílejí:

Michal Štěpař – architekt,
Lukáš Pokorný – předseda Komunitního spolku Řepy,
Mahulena Vodárková – personalistka a právnička,
Jiří Krejzar – zahradník a arborista,
Martin Štěpař – analytik a programátor,
Kateřina Hradičková – členka výboru Spolku občanů horní Řepy,
Martin Jaroš – lektor v Domě dětí a mládeže,
Ladislav Martinů – člen výboru Spolku občanů horní Řepy
Jarmila Pokorná – členka Komunitního spolku Řepy,
Dan Karol – student mezinárodních vztahů.

« 12. vydání | přehled všech vydání | 14. vydání »