Řepy plné maškar a seznámení s kontrolním výborem

Řepský občasník

14. vydání (březen 2023)

Milí sousedé,

držíte v rukou Řepský občasník – nepravidelný zpravodaj vydávaný sousedy pro sousedy. Přestože číslo vyšlo v březnu, jeho elektronickou verzi se nám podařilo připravit až nyní, proto se omlouváme, že vám ji posíláme se zpožděním.

Přinášíme vám fotoreportáž z druhého ročníku Řepského masopustního průvodu, na kterém se opět sešlo mnoho nádherných maškar. Dále se věnujeme nepořádku v Řepích a jeho úklidu, a také vás seznámíme s prací Kontrolního výboru.

Řepy plné maškar

Letošní ročník Řepského masopustního průvodu je úspěšně za námi. Maškary se sešly v hojném počtu a i přes chladnější počasí si celý den užily, trochu se najedly, popily, a za doprovodu hudby zdárně dorazily do cíle, kde byl průvod zakončen tradičním vynesením rozsudku a popravou Masopusta za všechny špatnosti, ke kterým lidi naváděl.

Děkujeme Domu dětí a mládeže Prahy 6, že se s námi do téhle taškařice opět pustil, všem našim dobrovolníkům, i vám, našim sousedům, že nám pomáháte zakládat novou řepskou tradici. Další fotografie najdete na webu repstisousede.cz/masopust. Velké díky za jejich pořízení patří Anně Šolcové a Lence Písařové. Těšíme se opět za rok.

Kontrolní výbor se pustil do práce

Začátkem března svolala naše zastupitelka Katka Hradičková jednání kontrolního výboru, který se tak poprvé sešel v plném složení. Členové se jednomyslně shodli na plánu kontrol pro letošní rok. Zaměřit se chtějí na výběrová řízení, grantovou a dotační politiku či dokončení kontrol předchozího kontrolního výboru.

Zároveň si rovnou rozdělili první úkoly, které se zaměří na kontrolu plnění usnesení Rady ohledně výběrových řízení na údržbu dětských hřišť či pronájem zdravotnických nebytových prostor a na správnost vyřizování petic a stížností od občanů.

Kontrolní výbor je zřizovaný ze zákona a má za úkol dohlížet na plnění přijatých usnesení zastupitelů a radních a na dodržování právních předpisů v oblasti samosprávy.

Chtěli jsme vás na jednání pozvat, ale nemohli jsme. Vedení radnice využilo na zasedání zastupitelstva své početní převahy a náš návrh, aby jednání výborů byla veřejná, odmítlo.

Jsme přesvědčeni, že by radnice měla být co nejvíc otevřená veřejnosti, především pak ve věcech kontroly. V jiných městských částech jde o běžnou praxi a považujeme za nešťastné, že u nás jednání probíhají za zavřenými dveřmi.

O dění na radnici vás tak budeme informovat alespoň prostřednictvím našich příspěvků.

Zrezlé železo do zeleně nepatří

Zmínila se nám jedna řepačka, že za domy v Galandově ulici čouhají ze země větší kusy zrezivělého železa. Svahovitý terén mezi stromy a hustými keři láká děti i pejsky a mohli by přijít k úrazu. Situaci jsme prověřili, zdokumentovali a žádost o nápravu poslali na městský úřad. Děkujeme za podnět a těšíme se na brzkou nápravu.

Doplnění: Kvůli prodlevě s přípravou elektronické verze Občasníku se k vám článek dostává ve chvíli, kdy radnice již železo odstranila. Děkujeme odboru životního prostředí a dopravy za vstřícné jednání a rychlou nápravu!

Uklízeli jsme Řepsko s Komunitním spolkem

Nebyl to apríl, v sobotu 1. dubna proběhla již pošesté tradiční akce Ukliďme Řepsko. Akci zorganizovali členové Komunitního spolku Řepy a pro úklid vybrali lokalitu mezi ulicí U Kaménky a vyhlídkou Reinerova. Ve dvaceti lidech se podařilo nasbírat pěknou řádku odpadu. Více podrobností z akce najdete na Facebooku.

Znáte občasník?

Našli jste článek na internetu nebo vám jej poslal známý? Klikněte na následující tlačítko, přihlaste se k odběru občasníku a příští vydání už vám pošleme přímo.

Mám zájem o zasílání občasníku

Zaujalo vás některé z témat? Máte k němu co říci? Rádi si vyslechneme vaše názory, připomínky, podněty či stesky. Napište nám na obcasnik@repstisousede.cz.

Řepský občasník vydává spolek Řepští sousedé. Na jeho přípravě se podílejí:

Michal Štěpař – architekt,
Lukáš Pokorný – předseda Komunitního spolku Řepy,
Mahulena Vodárková – personalistka a právnička,
Jiří Krejzar – zahradník a arborista,
Martin Štěpař – analytik a programátor,
Kateřina Hradičková – členka výboru Spolku občanů horní Řepy,
Martin Jaroš – lektor v Domě dětí a mládeže,
Ladislav Martinů – člen výboru Spolku občanů horní Řepy
Jarmila Pokorná – členka Komunitního spolku Řepy,
Dan Karol – student mezinárodních vztahů.

« 13. vydání | přehled všech vydání | 15. vydání »