Dům s pečovatelskou službou a sousedské akce

Řepský občasník

Vydání 1 / 2023 (květen)

Milí sousedé,

držíte v rukou Řepský občasník – nepravidelný zpravodaj vydávaný sousedy pro sousedy. V květnovém vydání vám přineseme informace o plánované stavbě Domu s pečovatelskou službou.

Dále vás pozveme na sousedskou grilovačku a oslavu třetích narozenin řepské komunitní zahrady.

Dům s pečovatelskou službou není Domov pro seniory

Radnice vybrala firmu na stavbu Domu s pečovatelskou službou. Jaký bude jeho přínos pro obyvatele Řep a řepské seniory?

Většina lidí si přeje dům, do kterého by se mohli přestěhovat, až se o sebe nezvládnou sami postarat. Dává to smysl, ale dům s pečovatelskou službou (DPS) nic takového nenabízí. K tomu slouží domov pro seniory (dříve domov důchodců). Ten ale radnice stavět nebude.

Zjednodušeně řečeno, DPS je pouze dům s ubytovacími jednotkami, které si můžete pronajmout. Stejně jako kterýkoli jiný byt v Řepích. A můžete si přiobjednat některé pečovatelské služby. Stejně jako si je můžete objednat dnes k sobě domů prostřednictvím Centra sociálně zdravotních služeb. Na tom se nic nezmění. Není ale určen těm, kteří vyžadují stálou péči.

Podle našich informací ale právě stálou péči lidé od DPS očekávají. Máme proto pochybnosti, zda radnice lidem dostatečně vysvětlila, jaký dům ve skutečnosti staví. Zvláště s ohledem na současnou cenu 400 milionů korun.

Ta se jen za dobu výběru stavební firmy oproti předpokladu zvýšila o 100 milionů. Uvedená částka nezahrnuje potřebné vybavení, technický dozor ani možné vícepráce (až 30 % ceny). Konečná cena bude pravděpodobně ještě vyšší, možná až půl miliardy.

Aby radnice měla možnost tyto výdaje pokrýt, požádala hlavní město o poskytnutí bezúročné půjčky 180 milionů na 20 let. Řepy se tak mohou ocitnout bez finančních rezerv a s dluhem na dalších 20 let. V dnešní době, kdy výdaje městské části rostou (např. ročně doplácí 25 milionů na výkon státní správy či desítky milionů na provoz Sportovního centra), je schválení takové akce nezodpovědné, pokud nebude fináncována z více zdrojů.

Další otázky jsou kolem provozu. Jaká bude výše nájemného? Kdo bude celý dům provozovat? Bude se tam stěhovat řepské Centrum sociálně zdravotních služeb? Kolik bude provoz stát? Na tyto otázky dosud vedení radnice nedokázalo odpovědět. Přitom doteď řeší problémy, které vyplynuly z nedomyšleného plánování stavby a provozu Sportovního centra. Podobné problémy objektivně hrozí také v případě DPS.

Protože dostupné bydlení pro seniory považujeme za důležité, přednesli jsme na zastupitelstvu vlastní návrh. Pro seniory bychom vyčlenili a vhodně upravili část bytů, které městská část již vlastní. Daly by se tak využít ke stejnému účelu, jako byty, které chce radnice stavět. Na jejich rekonstrukci bychom chtěli využít již schválenou dotaci od Magistrátu. Bylo by to násobně levnější a nehrozilo by zadlužení městské části na 20 let a ohrožení financování potřebné péče pro seniory v budoucnu. Návrh bohužel nebyl přijat.

Podrobněji jsme o Domu s pečovatelskou službou i problémech této stavby psali již před rokem na webu repskyobcasnik.cz/dps

Sousedská grilovačka

Přijďte si v sobotu 3. června zagrilovat s Řepskými sousedy na louku před radnicí vedle restaurace Maso a kouř (ulice Žufanova).

V září jsme si vyzkoušeli, jak jednoduše se dá tohle místo proměnit. Pojďme si to zopakovat. Zajistíme gril, posezení i sportovní aktivity.

Zbytek už bude na vás. Přineste si k jídlu a pití, co máte rádi, a přijďte si užít fajn sousedské odpoledne.

Komunitní zahrada slaví narozeniny

Přijďte oslavit ve středu 31. května od 16 hodin tři roky existence komunitní zahrady v Řepích.

Komunitnímu spolku Řepy se podařilo vybudovat místo, které slouží nejen pro relaxaci, ale i zábavu. Pořádají tu koncerty, divadla i promítání filmů. Nejžhavější novinkou je výpůjčka pozemku před zahradou od hlavního města, která umožní zkultivovat i její okolí.

A protože si členové spolku už dlouho pohrávali s myšlenkou oživit prostor na zahradě uměním, padla volba na výstavu ve veřejném prostoru. Její vernisáž bude součástí narozeninové oslavy. Následovat bude malé divadlo a promítání filmu Život ve fotografiích.

V tištěném vydání bylo dílem šotka uvedeno špatné datum. Oslava proběhne ve středu 31. května, jak je již správně uvedeno v textu výše.

Znáte občasník?

Našli jste článek na internetu nebo vám jej poslal známý? Klikněte na následující tlačítko, přihlaste se k odběru občasníku a příští vydání už vám pošleme přímo.

Mám zájem o zasílání občasníku

Zaujalo vás některé z témat? Máte k němu co říci? Rádi si vyslechneme vaše názory, připomínky, podněty či stesky. Napište nám na obcasnik@repstisousede.cz.

Řepský občasník vydává spolek Řepští sousedé. Na jeho přípravě se podílejí:

Michal Štěpař – architekt,
Lukáš Pokorný – předseda Komunitního spolku Řepy,
Mahulena Vodárková – personalistka a právnička,
Jiří Krejzar – zahradník a arborista,
Martin Štěpař – analytik a programátor,
Kateřina Hradičková – členka výboru Spolku občanů horní Řepy,
Martin Jaroš – lektor v Domě dětí a mládeže,
Ladislav Martinů – člen výboru Spolku občanů horní Řepy
Jarmila Pokorná – členka Komunitního spolku Řepy,
Dan Karol – student mezinárodních vztahů.

« 14. vydání | přehled všech vydání | 16. vydání »