Trhy pod Slánskou, Nevanka žije a kontejnerová stání

Řepský občasník

Vydání 2 / 2023 (září)

Milí sousedé,

držíte v rukou Řepský občasník – nepravidelný zpravodaj vydávaný sousedy pro sousedy. V zářijovém vydání vám představíme nové řepské bistro a pozveme vás na sousedskou slavnost Nevanka žije!

Zároveň se dočtete, jak nám můžete pomoci s návratem trhů pod Slánskou, a jak to vypadá s výstavbou nového kontejnerového stání.

Pomozte nám vrátit trhy pod Slánskou

Kvalitní vánoční, velikonoční či farmářské trhy v Řepích chybí. Dříve bývaly pod Slánskou ulicí, ale jejich návratu radnice brání. Pomozte nám přesvědčit zastupitele ODS a ANO, že trhy mají v centru Řep své místo.

V prosinci jsme o trzích pod Slánskou psali poprvé. Jde o nejrušnější místo naší městské části a pořádat v něm trhy se přímo nabízí. Dříve zde bývaly a zájem o jejich návrat je mezi sousedy velký. Přestože bychom vše zařídili sami a od radnice jsme potřebovali pouze souhlas, její vedení naši žádost odmítlo.

Rozhodnutí radní zdůvodnili především špatnými hygienickými podmínkami. V okolí je přitom posezení se zmrzlinou, McDonald, Billa a před každými volbami i stánky zmíněných politických stran. Pro jistotu jsme se ještě obrátili na hygienickou stanici, která nám dala za pravdu: z hygienického hlediska není pro zamítnutí důvod.

Pokud chcete návrat trhů pod Slánskou podpořit, připojte prosím svůj podpis k petici, kterou jsme připravili. Pokud se nám s vaší pomocí podaří sesbírat dostatečný počet podpisů, bude mít zastupitelstvo možnost zamítavé stanovisko změnit. Budeme vděční za každý podpis či zmínku o petici mezi vaše blízké.

Pro občasné trhy chceme vyhradit menší část podmostí naproti stánku se zmrzlinou – stejný prostor, jako na loňskou akci Posezení pod Slánskou. Tím by i během konání občasných trhů zůstala většina parkoviště přístupná.

Petici můžete podepsat na petičním stánku u zastávky Slánská poblíž prodejny se zmrzlinou každý pracovní den od 7. do 15. září mezi 16 - 18 hodinou nebo on-line přes Portál občana:

Podepsat on-line

Řepský bistro a Nevanka žije!

Místo u obchodního centra Bílý Beránek v Nevanově ulici působí už dlouhá léta zanedbaně a neudržovaně. Snažíme se ho proto oživit a jsme rádi za každého, kdo má stejný cíl. Naše zastupitelka Mahu Vodárková se pustila se svým partnerem do práce a společně tu otevřeli Řepský bistro – foodtruck se sousedskou atmosférou, tak trochu jinou tortillou a nabídkou malých pivovarů.

Zároveň se nám podařilo navázat spolupráci s majitelem objektu, který je našim snahám nakloněn. A společně se zavedenou značkou Minitrhy.cz a Řepským bistrem jsme pro vás připravili sousedskou slavnost Nevanka žije! Stavte se 20. září mezi 12. a 18. hodinou a užijte si živou hudbu, venkovní hry, sousedskou soutěž a stánky s ovocem, zeleninou, čerstvým pečivem, vínem nebo slovenskými uzeninami a sýry. Chybět nebude ani něco na zub, dobrá káva a zábava pro děti. Pokud máte chuť se předvést se svými kulinářskými dovednostmi, přineste bábovku nebo koláč – po 17. hodině vyhlásíme vítězku nebo vítěze.

Těšíme se na vás, bistru přejeme hodně sil a věříme, že společně Nevanku změníme.

Kdy bude nové kontejnerové stání?

Zbytečné výdaje za kontejnery přeplněné cizím odpadem trápí občany bytových domů roky. Radnicí slíbené nové kontejnerové stání, které od prosince staví v Makovského ulici, problém neřeší – kontejnery zůstanou přístupné každému. A přestože ani po devíti měsících výstavby není stání dokončené, proplatila už radnice podle zveřejněných faktur neoprávněně přes 200 000 Kč.

Podle smlouvy má hotové stání přijít na téměř půl milionu korun. Jde tak o významnou část z celkové ceny. Částka byla uhrazena již v prosinci loňského roku, přestože podle smlouvy mělo dojít k zaplacení až po převzetí celého dokončeného díla.

Významným nedostatkem připravovaného stání je, že neumožňuje kontejnery zamknout. Jak ukazuje praxe u domů, které se pustily do vlastního řešení, díky zamykání se sníží počet kontejnerů a tím i s nimi spojené náklady. Radnice přitom má projekt, který zamykání umožňuje.

Jde o modulární kontejnerové stání se zelenou střechou, o kterém jsme již dříve psali a jehož odmítnutí radnice zdůvodnila vysokou cenou – jak jste se mohli dočíst například v Řepské 17. Ukázalo se ale, že si před volbami uváděnou částku za jedno takové stání vedení radnice vymyslelo. Až poté, co se do věci na naši žádost vložil magistrát, radnice přiznala, že nikdy žádné nacenění původního projektu neměla.

Nové stání by podle posledních informací mělo být dokončeno v první polovině září. Vzhledem k několikaměsíčnímu zpoždění by měla radnice požadovat po zhotoviteli smluvní pokutu, jejíž hodnota se může vyšplhat až ke dvěma stům tisícům korun. O zakázku se v současnosti zajímá také kontrolní výbor pod vedením naší zastupitelky Kateřiny Hradičkové.

Znáte občasník?

Našli jste článek na internetu nebo vám jej poslal známý? Klikněte na následující tlačítko, přihlaste se k odběru občasníku a příští vydání už vám pošleme přímo.

Mám zájem o zasílání občasníku

Zaujalo vás některé z témat? Máte k němu co říci? Rádi si vyslechneme vaše názory, připomínky, podněty či stesky. Napište nám na obcasnik@repstisousede.cz.

Řepský občasník vydává spolek Řepští sousedé. Na jeho přípravě se podílejí:

Michal Štěpař – architekt,
Lukáš Pokorný – předseda Komunitního spolku Řepy,
Mahulena Vodárková – personalistka a právnička,
Jiří Krejzar – zahradník a arborista,
Martin Štěpař – analytik a programátor,
Kateřina Hradičková – členka výboru Spolku občanů horní Řepy,
Martin Jaroš – lektor v Domě dětí a mládeže,
Ladislav Martinů – člen výboru Spolku občanů horní Řepy
Jarmila Pokorná – členka Komunitního spolku Řepy,
Dan Karol – student mezinárodních vztahů.

« 15. vydání | přehled všech vydání | 17. vydání »