Dobré zprávy, sousedská grilovačka a jeden výletní tip

Řepský občasník

3. vydání (červenec 2021)

Úvodem

Začátkem prázdnin vám přinášíme letní odlehčené vydání našeho zpravodaje, ve kterém najdete několik dobrých zpráv, pozvánku na sousedskou grilovačku i jeden tip na výlet v okolí Řep.

Přejeme příjemné čtení a vydařené hezké léto.

Ve dvou se to lépe táhne

Zličín je náš letitý řepský „soused“ a protože nás pojí několik společných témat, přišlo nám fajn navázat vzájemnou spolupráci. Pozvali jsme proto na pivo zličínského místostarostu Pavla Kovaříka, který se s námi s radostí sešel.

Mluvili jsme o rybníku Hliník. Ač leží na Zličíně, často k němu chodíme i my, Řepáci. Zličínští si kolem něj zase krátí cestu domů. Líbilo by se nám, kdyby se podařilo rybník obnovit a jeho okolí zkultivovat, aby lépe sloužil k odpočinku a trávení volného času. Společně se proto obrátíme na magistrát, který je jeho majitelem.

Řeč přišla i na plánovanou výstavbu za vlakovými kolejemi na Zličíně, která by mohla ovlivnit i nás. Je potřeba nastavit nové zástavbě rozumné hranice i potřebnou vybavenost, aby nežádoucím způsobem neovlivnila stávající obyvatele. Společně chceme budoucí rozvoj Zličína hlídat a v případě potřeby zapojit i naši radnici, protože díky společnému postupu můžeme mít při jednáních silnější pozici.

I proto bychom rádi se Zličínem spolupracovali dlouhodobě.

Kde Vás najdu, paní doktorko?

Také se vám někdy stává, že si při návštěvě řepské polikliniky nejste jistí, ve kterém vchodě váš lékař ordinuje? To se potom můžete docela nachodit.

Umístili jsme proto přehledné seznamy ordinací do proskleného prostoru u venkovních výtahů. Už z chodníku tak poznáte, zda stojíte u správného vchodu. Seznam jsme nalepili z vnitřní strany, aby ho nepoškodil déšť. Přidali jsme také kontakt, na který nám můžete dát vědět případné nesrovnalosti.

Nápad vznikl na základě vašich podnětů i naší osobní zkušenosti. Věříme, že díky tomuto drobnému vylepšení najde spousta z vás svého lékaře snadněji. A aby nezůstalo u jednorázové akce, oslovili jsme radnici s žádostí, aby dobře přístupný seznam zřídila a udržovala oficiálně.

Velké byty pro Řepáky

Magistrát přišel s nabídkou, že dá radnici velké byty výměnou za malé. Malé využije jako služební třeba pro zdravotníky nebo učitele a městská část zase dostane možnost pomoci rodinám s dětmi, které se do stávajících bytů nevejdou.

Dříve užíval magistrát velké byty k sociálním účelům, což s sebou v některých případech neslo problémy. Navržený způsob je proto vítaným řešením, které pomůže těmto problémům předcházet.

Aby vše proběhlo hladce, připravila Majetková a bytová komise úpravu nájemních pravidel. Změnu podpořím také na dnešním jednání,“ okomentoval situaci před červnovým zasedáním zastupitelstva Michal Štěpař (TOP 09).

Návrh podpořilo všech 19 přítomných zastupitelů a byl tak úspěšně přijat. Máte-li od městské části pronajatý malý byt a rádi byste s rodinou do většího, obraťte se s žádostí o výměnu na Odbor správy obecního majetku.

Sousedská grilovačka s Michalem

Rádi bychom využili příležitosti, že se můžeme opět potkávat osobně, a pozvali vás na Sousedskou GRILOVAČKU s Michalem, kde si můžeme neformálně popovídat o životě v Řepích, co vás zajímá i trápí, nebo jak to chodí na radnici. Přijďte ve čtvrtek 15. července od 17 hodin na komunitní zahradu u konečné tramvaje Sídliště Řepy. Doneste si, co máte rádi, oheň zajistíme.

Akce volně navazuje na Čtvrteční pivo s Michalem – pravidelná setkání se zastupitelem a architektem Michalem Štěpařem (TOP 09).

Informace o události najdete také na Facebooku. Těšíme se na vás!

Tip na výlet: vyhlídka u kříže nad Motolem

Vyhlídka s křížem, která se tyčí u Krematoria Motol nad Plzeňskou ulicí, je součástí chráněné přírodní památky Motolská kalvárie a má za sebou velmi dlouhou historii. Už od vztyčení kříže v roce 1721 lákala k návštěvě a odpočinku a není divu, že sem zavítal také třeba Karel Havlíček Borovský. Místo má i hodnotu geologickou: známý paleontolog Joachim Barrand tu objevil naleziště zkamenělin.

Pokud se sem rozhodnete vypravit, je třeba postupovat opatrně, terén je náročnější. Cesta nahoru ke kříži začíná jen několik metrů pod budovou bývalého mlýna. K němu se dostanete tramvají (zastávka Krematorium Motol), nebo se můžete projít pěšky přes aktivní lesopark a sejít dolů k Plzeňské kolem dešťové nádrže.

A až se pokocháte pohledem od kříže, můžete pokračovat dál směrem na jih do přírodního parku Košíře-Motol nebo se podívat na nedaleké chráněné území Motolský ordovik.

Znáte občasník?

Našli jste článek na internetu nebo vám jej poslal známý? Klikněte na následující tlačítko, přihlaste se k odběru občasníku a příští vydání už vám pošleme přímo.

Mám zájem o zasílání občasníku

Kdo jsme

Jsme parta lidí, kterým není jedno, co se kolem nich děje. V Řepích se nám líbí a jsme přesvědčeni, že mají potenciál být ještě lépe fungující a krásnější městskou částí. Děláme pro to ve svém volném čase maximum. Rádi si vyslechneme vaše názory, připomínky, podněty či stesky. Napište nám na michal.stepar@repskyobcasnik.cz.

Na tomto vydání se podíleli:

Martin Štěpař – analytik a programátor,
Lukáš Pokorný – předseda Komunitního spolku Řepy,
Michal Štěpař – zastupitel a architekt,
Mahulena Vodárková – HR specialistka a právnička.

« 2. vydání | přehled všech vydání | 4. vydání »