Řepy pomáhají: dobré skutky nejen o Vánocích

Řepský občasník

6. vydání (prosinec 2021)

Milí sousedé,

dnešní vydání je zvláštní ve dvou ohledech: poprvé vyšlo i v tištěné podobě a poprvé nebude o politice ani problémech všedních dní. Bude o nezištné pomoci a lásce sester Boromejek, které ve zdech řepského kláštera léta pečují o dlouhodobě nemocné a staré lidi.

Rádi bychom jim v čase vánočním dobré dílo oplatili. Představíme vám dvě z mnoha činností kongregace a dva způsoby, jak se zapojit. Budeme nesmírně rádi, když se přidáte. Děkujeme všem, že pomáháte, a přejeme krásné svátky.

Michal Štěpař a přátelé

Hangáry Goretti

V areálu řepského kláštera stojí Hangáry Goretti – nábytková banka, která poskytuje potřebným použitý nábytek, elektroniku a jiné vybavení. Pomoc zde našla i paní Jaroslava. V jejím úsměvu by málokdo poznal, jak těžkou životní situací si prošla. Pro svou důvěřivou povahu se stala obětí podvodu a přišla o střechu nad hlavou. Nejprve žila v chráněném bydlení, následovala ubytovna. Díky pomoci ostatních se ale dočkala vlastního sociálního bytu.

„Poskytli jsme veškeré vybavení. Jaruška nám zůstala věrná a každý týden chodí jako dobrovolník pomáhat. Dnes je šťastná, ráda vyšívá polštářky a dečky, plete ponožky a svými výrobky těší své okolí,“ říká sestra Kristýna.

Pokud byste rádi přispěli nepoužívaným, ale funkčním nábytkem či vybavením, nebo ocenili pomoc pro sebe či své blízké, pošlete e-mail na adresu hangary@nadacesesterboromejek.cz nebo zprávu na telefon 602 255 431.

Hangáry spravuje Nadace sester Boromejek – Dobré dílo. Pomáhá i finančními dary a poskytováním kompenzačních pomůcek. Obracet se na ni mohou zdravotnická, sociální a školská zařízení, lidé v těžké životní situaci nebo ti, kteří pečující o staré či nemocné členy rodiny. Pomoc funguje díky darům od jednotlivců a firem. Další informace najdete na webové stránce www.nadacedobredilo.cz.

25 let řepského kláštera

Domov Sv. Karla Boromejského slaví v letošním roce půlkulaté narozeniny obnovené služby.

Každodenní život sester Boromejek obnáší starost o dlouhodobě nemocné a nemohoucí – vlídnou a laskavou, ale zároveň odbornou péči v odpovídajícím zázemí a s vhodným vybavením. Díky ní se mohou klienti domova i ve stáří a nemoci těšit z drobných radostí.

Mezi nezbytné vybavení domova patří speciální matrace proti proleženinám. Pomáhají prokrvovat kůži v místech tlaků způsobených vahou těla v důsledku častého ležení. Díky tomu se daří předcházet bolestivým a nebezpečným proleženinám, k jejichž vzniku může dlouhodobá hospitalizace vést.

K 25. výročí uspořádal domov na tyto matrace i každodenní provoz veřejnou sbírku. Pomoci může každý z nás. Přispět můžete libovolnou částkou na účet 10 610 10 610/5500 (variabilní symbol: 25) a přiblížit tak vybraný výtěžek potřebným 750 000 Kč.

Občasník do ruky

Když jsme s vydáváním občasníku začínali, říkali jsme si, jak by bylo pěkné mít ho i v tištěné podobě. Když jsme pak připravovali poslední letošní vydání s tématem Boromejek, přišlo nám jako dobrý nápad zkusit si to právě s ním.

Minulý týden jsme ho proto vytiskli a o víkendu roznesli do 2000 domácností. Přejeme vám hezké Vánoce, šťastný nový rok a těšíme se na vás zase v roce 2022!

Znáte občasník?

Našli jste článek na internetu nebo vám jej poslal známý? Klikněte na následující tlačítko, přihlaste se k odběru občasníku a příští vydání už vám pošleme přímo.

Mám zájem o zasílání občasníku

Kdo jsme

Jsme parta lidí, kterým není jedno, co se kolem nich děje. V Řepích se nám líbí a jsme přesvědčeni, že mají potenciál být ještě lépe fungující a krásnější městskou částí. Děláme pro to ve svém volném čase maximum. Rádi si vyslechneme vaše názory, připomínky, podněty či stesky. Napište nám na michal.stepar@repskyobcasnik.cz.

Na tomto vydání se podíleli:

Michal Štěpař – zastupitel a architekt,
Lukáš Pokorný – předseda Komunitního spolku Řepy,
Martin Štěpař – analytik a programátor,
Mahulena Vodárková – HR specialista a právnička,
Martin Jaroš – lektor v Domě dětí a mládeže,
Ladislav Martinů – člen Spolku občanů Horní Řepy,
Kateřina Hradičková – členka Spolku občanů Horní Řepy a
Lukáš Rabas.

« 5. vydání | přehled všech vydání | 7. vydání »