Řepské masopustní oslavy

Řepský občasník

7. vydání (únor 2022)

Úvodem

Vítejte u prvního letošního vydání řepského občasníku, který se ponese v duchu řepských masopustních oslav. Spolu s Domem dětí a mládeže jsme pro vás připravili první řepský masopust. Společnost pro obnovu řepských tradic zase pořádá tradiční Maškarní ples.

Od března se můžete opět těšit na pravidelné Čtvrteční pivo s Michalem. A nakonec přidáme jeden tip, jak ušetřit za odpad.

První řepský masopust

Milí sousedé, přijměte srdečné pozvání na první řepský masopustní průvod plný hudby, masek, tance, zábavy, masopustní polévky a dalších dobrot. Na své si přijdou děti i dospělí.

Masopust je oslavou blížícího se konce zimy se staletou tradicí a stále více vesnic a měst tuto slavnost obnovuje. Pojďme se k nim přidat a společně si užít poslední únorovou neděli!

Co vás čeká

Začneme v Domě dětí a mládeže na Bílé Hoře, který nám pomáhá celou akci zorganizovat. Před samotným průvodem si tu děti budou moci vyrobit masky a dospělí ochutnat masopustní polévku nebo na ohni upečené domácí bramborové chipsy.

Poté se společně vypravíme skrz horní a staré Řepy až k restauraci Sokol, kde průvod zakončíme tradiční scénkou a zabijačkovými hody. Průvod bude ve znamení masek a masopustního veselí doprovázeného hudbou, povídáním a popíjením se sousedy.

Celá akce proběhne v přátelském sousedském duchu. Ať už v maskách nebo ne, jste vřele vítáni!

Stavíme se na slovíčko

Rádi byste se s průvodem potkali, ale chození není pro vás? Nevadí: pokud vede trasa průvodu kolem vašeho domu, rádi se u vás přede dveřmi s průvodem zastavíme, poklábosíme, předvedeme v maskách a nabídneme menší občerstvení. Mapu s trasou průvodu najdete níže. V případě zájmu o zastavení nám pošlete e-mail na masopust@repskyobcasnik.cz.

Co ještě potřebujete vědět

V rámci akce bude k dispozici drobné sousedské občerstvení a všemožné nápoje. Přidejte se na Facebookovou událost nebo sledujte web ddmp6.cz/akce, ať vám neunikne žádná důležitá informace. Akce respektuje a dodržuje současná protiepidemická opatření. V případě změny situace si vyhrazujeme možnost akci měnit či zrušit.

Stručné shrnutí

Den a místo
neděle, 27. února
DDM Praha 6 (U Boroviček 650/5)
14.00 hodin sraz, dílničky pro děti, příprava na průvod – 15.30 začátek průvodu

Trasa průvodu

Zakončení
Restaurace Sokol

Co s sebou
Tradiční i netradiční masky, lahodný nápoj, případně něco dobrého k snědku, žertovné předměty, dobrou náladu 😊 Drobné sousedské občerstvení a všemožné nápoje budou zajištěny.

Kontakt
masopust@repskyobcasnik.cz

Průvod pořádáme ve spolupráci s DDM pod záštitou zastupitele Michala Štěpaře.
Moc se na vás těšíme!

Povídání o masopustu

Většina z nás si pod masopustem vybaví dlouhé slavnostní období mezi Vánocemi a začátkem postní doby, tedy od svátku Tří králů až do Popeleční středy. Původ slova masopust můžeme najít ve spojení „opustit maso“, jež pochází zřejmě z doslovného románského výrazu „carne“ neboli maso a „levare“ neboli odložit. A máme tu karne-val! A právě maškarní průvod, jak se lidově karnevalu říká, je důležitou součástí masopustu.

Rej masek a další masopustní tradice mají původ už v předkřesťanské době a bývaly spojeny s oslavou konce zimy. Na tyto lidové oslavy následně navázala církev. U nás má masopust doložené kořeny již ve 13. století. Vždy se jednalo o lidovou, a hlavně sousedskou zábavu, které se účastnily všechny společenské vrstvy.

Byl to čas hodování mezi dvěma postními dobami. Nechyběl tanec, zabijačky či jiné oslavy. Po oslavách následoval půst až do Velikonoc. Nejvíce tradic ale probíhalo v rámci posledních dnů. Počátek masopustu je vždy stejný, ale Popeleční středa je odvozena od data Velikonoc.

Maškarní ples

Jako každý rok i letos můžete vyrazit na tradiční Maškarní ples, který pořádá Společnost pro obnovu řepských tradic. Celý večer bude hrát Vlasta a Pavla, těšit se můžete na soutěž o nejlepší masku i malou tombolu. Kostýmy a masky vítány, ale nevyžadovány.

Akce proběhne v sobotu 26. února od 19 hodin v řepské Sokolovně. Vstupné dobrovolné, místo si rezervujte osobně u Aničky Baumové v Lidové cestovní agentuře, Žalanského 287/57 nebo telefonicky na +420 721 057 132.

Ušetřete za svoz odpadu

Možná se k vám donesla zpráva o zvýšení poplatku za svoz směsného odpadu. Jednalo se ze strany pražského magistrátu o krok, který odráží zdražování skládek a změnu zákona. Podobně postupují v dalších městech, např. Chomutově, Frenštátě pod Radhoštěm nebo Jihlavě.

Dosud se v Praze účtoval poplatek za odpad podle velikosti kontejneru a četnosti svozu. Nově bude Praha kalkulovat jen podle toho, jak objemný je váš kontejner. To s sebou přinese zdražení. Může být ale menší, než to na první pohled vypadá.

Pomoci mohou hnědé popelnice na bioodpad. Tedy ty, kam patří slupky od brambor, ohryzky, ale i odpady ze zahrady nebo zbytky pečiva. Tyto popelnice jsou od začátku roku zdarma a jejich objednání nezabere ani 20 minut. Čím více vytřídíte, tím menší popelnici na směsný odpad budete potřebovat a tím více ušetříte.

O popelnici na rostlinný odpad může zažádat pouze vlastník nemovitosti – jednotlivec či zástupce vlastníků (např. SVJ). Popelnici můžete objednat online na webových stránkách magistrátu nebo osobně v zákaznickém centru Pražských služeb.

Na naší řepské komunitní zahradě dobře víme, že je o třídění bioodpadu zájem: zbytky z kuchyně nám tam nosí desítky lidí. Jsme rádi, že i ti, kteří to k nám mají daleko, budou mít nyní možnost ušetřit a zároveň něco udělat pro životní prostředí.” dodává Lukáš Pokorný, předseda komunitního spolku Řepy.

Přijďte na kus řeči se svým zastupitelem

Zajímá vás, co se v Řepích děje, o čem radnice v nedávné době rozhodla nebo s kým řešit problémy, které vás v Řepích dlouhodobě trápí? Přijďte si popovídat se svým zastupitelem a architektem Michalem Štěpařem.

Potkáme se v příjemném prostředí restaurace Sokol ve čtvrtek 3. března od 18 hodin (Facebooková událost: Čtvrteční pivo s Michalem).

Pravidelná setkání probíhají každý první čtvrtek v měsíci a navazují na dřívější akce, které přerušila COVIDová opatření.

Znáte občasník?

Našli jste článek na internetu nebo vám jej poslal známý? Klikněte na následující tlačítko, přihlaste se k odběru občasníku a příští vydání už vám pošleme přímo.

Mám zájem o zasílání občasníku

Kdo jsme

Jsme parta lidí, kterým není jedno, co se kolem nich děje. V Řepích se nám líbí a jsme přesvědčeni, že mají potenciál být ještě lépe fungující a krásnější městskou částí. Děláme pro to ve svém volném čase maximum. Rádi si vyslechneme vaše názory, připomínky, podněty či stesky. Napište nám na michal.stepar@repskyobcasnik.cz.

Na tomto vydání se podíleli:

Mahulena Vodárková – HR specialista a právnička,
Martin Jaroš – lektor v Domě dětí a mládeže,
Michal Štěpař – zastupitel a architekt,
Lukáš Pokorný – předseda Komunitního spolku Řepy,
Martin Štěpař – analytik a programátor.

« 6. vydání | přehled všech vydání | 8. vydání »