Masopustní fotoreportáž a Dům s pečovatelskou službou

Řepský občasník

8. vydání (březen 2022)

Milí sousedé,

koncem února jsme uspořádali první řepský masopust a sešlo se tolik nádherných maškar, že se s vámi o ně musíme podělit. Dále pro vás máme několik pozvánek na nejbližší akce a zmíníme se také o Domu s pečovatelskou službou, jehož přínos začíná být nejistý.

Březnové vydání vyšlo také ve zkrácené, tištěné podobě. Pokud jste jej do schránky nedostali a měli byste o něj zájem, ozvěte se nám na e-mail a příště ho doručíme i vám.

Michal Štěpař a přátelé

Ohlédnutí za sousedským masopustem

Podařilo se! První řepský masopustní průvod se prohnal Řepy a byla to radost pohledět. Moc děkujeme za podporu a spolupráci nadšencům z Domu dětí a mládeže, lahůdkám Palma a hlavně vám, našim sousedům. Účast předčila veškerá naše očekávání a jsme za to moc rádi. Přinášíme pár nejlepších momentek a už teď se těšíme na příští ročník!

Opravdu radnice pomáhá seniorům?

Radnice pod vedením ODS mnoho let slibuje výstavbu Domu s pečovatelskou službou (DPS). Od studie, která byla představena veřejnosti, uplynulo sedm let. Dům má městské části zajistit 76 bytů, převážně garsonek, při uvažovaném zadlužení na 20 let. Určen je pouze lidem, kteří se o sebe mohou postarat sami a nevyžadují stálou péči.

Když se naší babičce zhoršil zdravotní stav, musela z bytu v DPS odejít.” popisuje zkušenost s obdobným zařízením zastupitel Michal Štěpař (TOP 09) a dodává: „Lidé se často těší, že se o ně či jejich blízké postarají. Takto ale DPS nefunguje. Člověka upoutaného na lůžko tam nepřijmou.

Půl roku stará nabídka stanovila cenu na 347 milionů Kč. V té není zahrnuto vybavení, stavební dozor ani provoz. Kvůli chybám v zakázce i špatným rozhodnutím zastupitelstvo v březnu výběrové řízení zrušilo. Zrušeno bylo již podruhé a lze předpokládat, že zúčastněné stavební firmy budou po městské části požadovat náhradu škody a vynaložené náklady.

Klademe si otázku, zde je stále tento projekt tím správným řešením. Péče o starší spoluobčany je nezbytnou součástí dobře fungující společnosti. Zahrnuje nabídku dostupného bydlení a další potřebné služby. Za několik stovek milionů korun se ale radnice postará pouze o přibližně devadesát seniorů. Těch je celkově v naší městské části téměř čtyři a půl tisíce a jejich počet každoročně stoupá.

Většina seniorů upřednostňuje zůstat co nejdéle v domácím prostředí s případnou pomocí blízkých a sociálních pracovníků. Velmi dobrou práci odvádí Centrum sociálně zdravotních služeb, které poskytuje celou škálu sociálních a zdravotních služeb pro seniory, včetně přepravy imobilních osob či půjčování kompenzačních pomůcek. Za ušetřené peníze ze stavby Domu s pečovatelskou službou bychom takové služby dokázali poskytnout násobně většímu množství seniorů a zpříjemnit život jim i nám všem.

Na kolik může celá stavba vyjít při současném růstu cen? Zůstane radnici dostatek peněz na opravy chodníků a další investice? Není lepším řešením zajistit našim starším spoluobčanům veškeré služby tak, aby mohli zůstat v bytě a v prostředí, kde jsou zvyklí?

Klikněte a přečtěte si celý článek

Máte na věc jiný pohled? Zajímá nás, co si myslíte! Napište nám svůj názor k Domu s pečovatelskou službou na e-mail dps@repskyobcasnik.cz.

Ukliďme Řepsko a dětské dílničky

Na tuto sobotu (2. dubna) si pro vás Komunitní spolek Řepy připravil dvě akce. Od 9 hodin se v rámci celorepublikového Ukliďme Česko pustí již 5. rokem do zvelebování naší městské části. Tentokrát se zaměří na Řepský potok a jeho okolí. Další informace a postup, jak se v případě zájmu zapojit, najdete na sociální síti Facebook.

Ve stejný den, ale od 11 hodin, budou na pozemku Komunitní zahrady (za konečnou tramvaje) připraveny dětské dílničky. Děti si vyrobí například jednoduchý bubínek z kartónu. Po práci bude následovat táborák, takže buřty na opékání s sebou! Více informací najdete na Facebookové události.

Přijďte na kus řeči se svým zastupitelem

Zajímá vás, co se v Řepích děje, o čem radnice v nedávné době rozhodla nebo s kým řešit problémy, které vás v Řepích dlouhodobě trápí? Přijďte si popovídat se svým zastupitelem a architektem Michalem Štěpařem.

Potkáme se v příjemném prostředí restaurace U Čechů ve čtvrtek 7. dubna od 19 hodin (Facebooková událost: Čtvrteční pivo s Michalem).

Pravidelná setkání probíhají každý první čtvrtek v měsíci.

Znáte občasník?

Našli jste článek na internetu nebo vám jej poslal známý? Klikněte na následující tlačítko, přihlaste se k odběru občasníku a příští vydání už vám pošleme přímo.

Mám zájem o zasílání občasníku

Kdo jsme

Jsme parta lidí, kterým není jedno, co se kolem nich děje. V Řepích se nám líbí a jsme přesvědčeni, že mají potenciál být ještě lépe fungující a krásnější městskou částí. Děláme pro to ve svém volném čase maximum. Rádi si vyslechneme vaše názory, připomínky, podněty či stesky. Napište nám na michal.stepar@repskyobcasnik.cz.

Na tomto vydání se podíleli:

Martin Štěpař – analytik a programátor,
Lukáš Pokorný – předseda Komunitního spolku Řepy,
Michal Štěpař – zastupitel a architekt,
Mahulena Vodárková – HR specialista a právnička,
Martin Jaroš – lektor v Domě dětí a mládeže,
Kateřina Hradičková – členka Spolku občanů horní Řepy,
Ladislav Martinů – člen Spolku občanů horní Řepy.

« 7. vydání | přehled všech vydání | 9. vydání »